söndag 13 mars 2011

Saab JA 37DI Viggen - Airfix 1/48 (2011)Escis gamla Viggen i Airfix utgåva är en riktig surdeg som jag drog igång så smått 2006, strax efter att jag återupptagit byggandet. Har sedan byggt i etapper tills jag fick tummen ur och avslutade rubbet i januari i år.

När jag började, fanns inga eftermarknadsprylar alls utom Neomegas cockpit som var slut... Så i stort sett allt är scratchbyggt, ofta strax innan just den delen kom ut på marknaden. (Så alla ni som kan pimpa era Viggar, ni vet vem ni ska tacka!) Å andra sidan blev det här bygget betydligt billigare än vad det kunde ha blivit annars. :-)Två saker byttes dock ut i efterhand (trots att jag scratchade dem också från början), nämligen stolen och hjulen. Båda från Maestro och de lyfter slutresultatet rejält.Sedan har det ristats panellinjer, plockats med hjulhus (mest det främre), fixats med luftintag och passats och åter passats för att få luftintagsluckorna att passa (och när de var klara, dök de förstås upp i resin).


Ni som kan era Viggar vet ju att man kan hålla på i oändlighet med den här. Jag har nöjt mig med att justera det mest uppenbara. Det var fullt tillräckligt!

Hjulen är som sagt från Maestro. Ställen har jag däremot knåpat ihop själv, med utgångspunkt från de som fanns i lådan.
</ a>


DekalerDekalerna är en salig blandning av Flying Colors gamla ark, Red Bolt (främst siffrorna), Airfix egna, Flying Colors svenska ark och lite eget fix. Tack till Emil Lindberg för hjälpen med JA 37DI-emblemet!

Mycket jobb var det, men det var verkligen värt allt slit.Målning och vädringMålad med Gunze 307 (ovansida) och 338 (undersida). Preshadad ganska rejält, men de här gamla Viggarna blev ju väldigt väderbitna med åren. Alltär sedan vädrat med Tamiyas vädringskit och en del torrpastell.

Originalet
37431 flög på lite olika håll innan den hamnade på F 17. Planet är numera bevarat på ett flygmuseum i Graz i Österrike.
Se bild här.

En riktig nostalgitripp var det dessutom. Minns när den här kom ut i slutet av sjuttiotalet. Önskade mig den i julklapp, och minsann, kom inte tomten med ett hårt, härligt skramlande paket. Byggde ytterligare några, bland annat JA-utgåvan som kom några år senare. En härlig upplevelse då. Kul nu också, men det skulle ju inte göra något om det dök upp en ny. Det börjar märkas att den har över trettio år på nacken.


Övrigt
Våren 2012 fanns modellen utställd på Flygvapenmuseums utställning Skala.

Se film här >>
Artikel om utställningen >>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar