lördag 7 februari 2009

Saab JAS 39A Gripen, Airfix 1/72 (2008)





Modellen
Min första Gripen, byggd som ett mellanprojekt med en ambitionsnivå som sattes därefter. Egentligen bygger jag få flygplan som flög första gången efter 1980, men ibland får man göra undantag. Gripen är ju ovanligt vacker för att vara så modern...

Cockpit och hjulhus har fått en del extra kablar och slangar, liksom hjulställen. Byggsatsens stol är undermålig och ersatt med en resinstol från Pavla. Cockpiten har fel färgangivelser på byggbeskrivningen, allt ska vara svart. Byggsatsen är väl halvbra, lite grov i detaljeringen, men samtidigt har man sett betydligt värre så det är synd att klaga.





Målning och vädring

Ovansidan är Gunze 53 Neutral Grey medan undersidan är en blandning av Gunze 338 ljusgrå och en mörkare nyans. Preshadat för att få fram lite liv i ytan, därefter vädrat med torrpastell, främst området kring APU-utblåset på vänster sida (se översta bilden).



Dekaler

Two Bobs. Suveräna dekaler som tyvärr är utgångna ur sortimentet.



Byggtid
Juli-augusti 2008



Förebilden

Eftersom jag gjorde lumpen på ett F7-förband ville jag bygga en kärra därifrån (även om Gripen inte kommut ut på förband på den tiden). Att välja just 173 kändes lite kul eftersom det är min födelsedag. Har utgått från bilder från en flygdag i Eskilstuna i början av 2000-talet
och låtit de bilderna styra vädringen.

2 kommentarer:

  1. Apropå J39 så har övningarna över hembygden dragit igång igen. Det är riktig nostalgi att höra bakgrundsmullret från skyn. :-)

    SvaraRadera
  2. FIN BLOGG. DU MÅSTE VARA DUKTIG.
    HÄLSNINGAR TOTO :-)

    SvaraRadera