fredag 6 maj 2011

Fairey Firefly TT Mk.1, Special Hobby, 1/72 (2011)Efter några 1/48-utflykter är jag tillbaka i 1/72 med denna inte helt lättbyggda Fairey Firefly TT Mk.1 från Special Hobby. Ett riktigt skönt flygplan är det och trots svårigheterna finns här finns mycket positivt, inte minst en grymt fin ytdetaljering. Tunna, fina panellinjer, precis lagom grunda för att ge ett realistiskt intryck.Trots att just detta inte var måldragarutgåvan, fanns i stort sett allt som behövdes med i lådan (utom vaddetnuär-saken på stabilisatorerna).

Massor av detaljer skiljer sig också, inte bara mellan individerna, även samma individ verkar ha ändrats en del genom åren.Många delar var i resin (cockpit, hjulhus, hjul, delar av ställen), och en del också i ets, vilket innebar lite mer trixigheter men desto bättre slutresultat.Tyvärr var huven inte delbar (åtminstone med min kompetens), vilket gör att den fina inredningen döljs helt. Så här kommer en bild från bygget:MålningAtt få den gula nyansen helt perfekt är i det närmaste omöjligt. Färgen verkar ha varierat genom åren, de bilder jag har sett visar allt från ljusgult till nästan orange. Det verkar som om de var ljusare i början och det är också den nyansen jag valt. Färgen är Gunze 329 blandad med en hel del vitt.DekalerDe större dekalerna har jag fixat själv i datorn och skrivit ut på skrivaren hemma, medan småtexterna är "fusk", dvs ett hopplock från dekallådan. Vädringen är mycket sparsam, Svensk Flygtjänst verkar ha vårdat sin eldflugor ömt.Förebilden
Svensk Flygtjänst köpte in ett antal Fairey Firefly som användes som målbogserare. SE-CAU är bevarad, och restaureras just nu i England. Dessvärre lär den inte återvända till Sverige och den får knappast behålla sin gula färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar