fredag 12 oktober 2018

Saab JA 37DI Viggen, Tarangus 1/48 (2018)


För något år sedan lyckades jag ro hem Tarangus pris på Open med min Saab Safir. Priset var deras Viggen lastad med godis. Märkligt nog hade jag den inte, jag hade ju redan byggt en JA 37 och hade egentligen tänkt avvakta tills SF 37:an, men det här såg ju inte så lite läckert ut.

Hos Rebell Hobby såg jag till att komplettera lite ytterligare, så till slut satt jag med den här ganska imponerande uppställningen:


Lite bilder från bygget: Cockpit är fin, i synnerhet med fotoetset, men partiet bakom stolen är dessvärre helt slätt (som så ofta, även på väldigt väl detaljerade modeller). På Maestros etsark finns en del som ska kompensera detta - för övrigt faktiskt på mitt initiativ. Smällde dit den, men blev inte helt nöjd. Även om mycket försvinner när stolen kommer dit, känns den lite för tvådimensionell.

Med stängd cockpit funkar den nog utmärkt, men här ska det vara öppet. Så jag plockade bort den och satte igång med att scratcha. Ett par timmars jobb senare kändes det hela betydligt bättre:


Pilot Replicas RAT och stol är riktigt fina:Hjulhusen fick lite extra kablage. Dessutom fylldes de märkliga fördjupningarna bakom hjulhusen igen.


Fenan är Maestros i resin. Jag justerade också partiet vid utblåset som är alltför "bulligt" i mina ögon:


Ställen fick lite kablage:


Sedan var det dags för det som nästan är det roligaste av allt: En rejält omfattande vädring: Och så var det klart! Här en liten lista över allt som lades till:

- Fotoets i cockpit från Maestro
- Fotoets i utblåset från Maestro
- Fena från Maestro
- FOD-luckor och stege från Maestro
- Hjul från Maestro
- Stol från Pilot Replicas
- RAT (nödgenerator) från Pilot Replicas
- Pitotrör från Master
- Dekaler från Moose Republic Decals
- Stege från Maestro

...och så här blev det:


FOD-luckorna var ett enkelt sätt att slippa krångligt slipjobb i luftintagskanalerna...
Till slut fixade jag till en basplatta:


Mycket jobb var det, men slitet fick sin belöning med en klasseger på AIM i Mölndal 2018!

1 kommentar: