tisdag 7 december 2010

J 34 Hawker Hunter F.4, Academy 1/48 (2010)Jag har ju tidigare byggt en J 34 Hunter i 1/72, men har varit sugen på att göra en större. Men så bläddrade jag lite i en bok om F 9 och fick då syn på en underbart sliten 34 från våren 1967. Inspirationen flödade och vips kastades alla andra byggplaner överbord.

Academys ytdetaljering är underbar, former och passform brukar vara desto sämre. Men jag tror att de fått till formen på den här, i alla fall hyfsat.Hade från början tänkt mig öppen huv, men Academyhuven var för tjock för att det skulle funka. Vet att det finns en vacuumhuv, men det fick vara. Dessutom behåller man Hunterna undersköna linjer med stängd huv. (Bilderna är tagna innan jag satte dit huven.)


För att få till en svensk J 34 har jag tagit bort sågtanden på vingarna, justerat formen på stjärtkonen och ändrat diverse luftinsläpp och utblås på mittkroppen. I övrigt har jag bara justerat stabilisatorn (som sitter fel från början), satt dit några antenner, detaljerat lite i cockpit och dragit några kablar på huvudstället.

Några byggbilder: 


Trevligt nog belönades denna med hedersomnämnande på IPMS Open 2012!

Målning och vädring
Allt grundmålades först med Tamiyas aluminiumfärg innan ovansidan målades med Gunze 309, upplättat med ljusgrå 338. Undersidan är Gunze 307 med en droppe av Tamiyas gråblå. En del färg skrapades bort enligt bilder på förebilden innan allt vädrades med torrpastellkritor.
DekalerSmåtexterna är från Flying Colors Hunter-ark. Siffrorna kommer från gamla Specialtryckark medan kronorna är Flying Colors, men blekta med lite ljusgrått.
Förebilden
Ivar gul 47, 34067, var en av de allra sista J 34:orna på F 9 Säve innan flottiljen lades ner 1967.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar