måndag 26 juni 2017

Saab 210 Lilldraken, Planet Models 1/72 (2016)


Som det Drakenfreak jag är hör ju en Lilldraken till det obligatoriska byggena. Tyvärr har det varit ont om bra modeller av denna lilla raritet, hittills har alla varit kortseriemodeller i resin. Häromåret kom ytterligare en, från tjeckiska Planet Models (en del av SMK/Special Hobby). Och även om jag inte brukar bygga i resin, blev det ett inköp. Antalet delar var inte ens tjugo. Hur svårt kan det vara?


Ganska svårt, visade det sig. Planet Models har gjort separata utgåvor för den tidiga konfigurationen (alltså denna) och den senare med en tydligare framkropp och luftintag på sidorna. Alltså finns separata delar för luftintagen (från panellinjen som går i höjd med ramen mellan frontrutan och huven). Och dessa passar inte. Mycket slipande senare fick jag i alla fall till en jämn linje.


Förutom det var det emellertid inte några större problem att få ihop den. Ska man vara petnoga ska det egentligen sitta hundratals små trådar på högersidan, men någon måtta på detaljerandet får det vara...


Bytte ut kronmärkena och använde bara U:et på lådans ark. De tunna linjerna på sidan är avdelardekaler från ett gammalt Airfixark. Lättare än att maskera!


Ställen är i vitmetall. Lite grova, men helt okej ändå.


Och till sist tillsammans med storebror:


Till min förvåning belönades modellen med ett silver vid Art in Miniature 2016.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar