fredag 10 augusti 2012

Alouette II, HKP 2, Heller 1/48 (2009)Skulle egentligen beställa Hobbycenters J 20- och J 21-ark, men ett infall gjorde att Hkp 2-arket också slank med. Och eftersom Hellers maskin landade hos Rebell Hobby samtidigt som dekalarken, fick den också följa med.Tänkte först göra något riktigt ambitiöst, men när jag öppnar lådan upptäcker jag tre rejäla luftbubblor i huven! Ridå! Att fixa till det på ett snyggt sätt övergår min kapacitet, likaså att dra en så stor vacumhuv. Återstod valet att kasta alltihop eller bygga ändå, fast med lägre ambitionsnivå. Valet föll på det senare alternativet, kanske kunde jag åtminstone bli den förste att testa dessa dekaler i skarpt läge. Såg det också som träning inför ett kommande Hkp 2-bygge i 1/32.Under byggets gång fick jag tips från Robert Bergwall som ligger bakom arket. Han berättade att det fanns en del småfel, bland annat saknades vitt bakgrundstryck på FV-maskinens individsiffror. Eftersom jag ville bygga en FV-maskin, plockade jag därför siffror ur lådan och gjorde F7-92 (istället för F6-92 som finns på arket), dvs kärran på Flygvapenmuseum. Mitt i bygget upptäckte jag att dess nummer var 02406, medan arkets nummer är 02409. Bara att vända med andra ord. Ibland har man mer tur än man förtjänar!Största problemet är dayglofälten. De är - som Robert också har påpekat - alldeles för blekrosa. Här hade det nog varit bättre att göra dem helt röda om man var osäker på att få fram en bra lysröd.Nästa problem är passningen på dekalerna runt kabinen. Här verkar det som om Robert mätt rätt jämfört med de ritningar och bilder jag sett, medan Heller gjort fel. Någonstans är det något som inte riktigt stämmer. Nu är det inga större problem, men det dröjde ett tag innan jag fick ihop hur det skulle vara. Att få de svängda dekalerna runt de främre hörnen att sitta jämnt och snyggt är nästan omöjligt (eller också är det jag som inte är tillräckligt duktig). De små ränderna bakom FV-texten passar heller inte perfekt. Misspassningen på rödakorsmärket är dock inte Hobbycenters fel, jag lyckades sabba dekalen och fick plocka en ny ur lådan. Arkets är tudelad och riktigt fin.

Mycket negativt kan tyckas. Men bortsett från detta är de riktigt bra. De är tunna och fina och reagerar mycket bra med Microset/sol. Färgpassningen är helt OK med undantag av några enstaka småsiffror. Texter och kronmärken är också klockrena i sitt utförande, här finns i mina ögon inget mer att önska.På undersidan bytte jag dock till ett mindre kronmärke, storlekarna här verkar ha varierat från individ till individ. Skillnaden i det blå är inte lika stor som det tycks på bilden, FC:s kronmärken har en benägenhet att bli väldigt turkosa i blixtljus.Bygget då? Jo, jag nöjde mig med de mest iögonfallande förändringarna. Dvs luftintagen på motorns sidor, "bulan" på nosen, den vita antennen och den slang som går från huven till utblåset på vänstersidan. Lade dessutom till brandsläckare (den blev nog lite för stor), bälten och solskydd på instrumentpanelen och lite andra småsaker. Dock långtifrån allt som egentligen behövs, t ex det ormbo av slangar som finns runt motorn.

 


Hellers byggsats har - om jag inte minns fel - väldigt många år på nacken och det märks. Passformen är hyfsad, men vissa lösningar är väldigt svåra att få ihop på ett snyggt sätt. Dessutom är det lite irriterande att alla "pinnar" är rundade i hörnen, de borde ha skarpa kanter men ser ut som korvar. Allt känns lite grovt tillyxat, ungefär som en 1/72:a som skalats upp utan tillägg.Ett tips till sist: Glöm inte att slipa bort de linjer som finns på kabinen. De är inte panellinjer, utan målningshjälp på de stripes som fanns på originalutgåvan. Heller gjorde inga dekaler utan överlät åt byggaren att måla allt själv. Som hjälp ristades linjer in. De ska bort - fast helst innan allt är målat, som fallet var i mitt bygge. Gör om, gör rätt...

Trots de knivigheter jag beskrivit, var det ett trevligt bygge. Gillar Alouetten skarpt, en designklassiker trots sin enkelhet. Och till sist även ett stort tack till Robert och Hobbycenter för att de har gjort det möjligt för alla oss byggare att kunna införliva en sådan skönhet i vår svensksamling!

1 kommentar:

 1. Hej Björn,

  Först och främst, tack för dina fantastiska byggen!

  Jag håller på att bygga en likadan Svensk flygvapnets Alouette II av Heller som du visar på dina hemmasidor. Gällande det skulle jag fråga dig vilket grönt mål du har använt i modellen, dvs vilket nummer av Hubrol, Xtracolor etc. Jag har Maestro decals eller ex. Hobby Centers dekaler och i informationen ger dom numret FS 34083. Hittar man direkt ett exakt riktigt mål på marknaden?

  Tack på förhand för din hjälp

  Mvh

  Matti Sallamaa
  Helsingfors, Finland

  SvaraRadera