söndag 13 mars 2011

De Havilland Vampire FB.5, J 28B, Hobbycraft 1/48 (2011)Hobbycrafts Vampire FB.5 är förstås inget man bör bygga. Nu brukar ju usla modeller inte hindra mig, men den här gången höll till och med jag på att tröttna. Men medelst principen "största möjliga resultat till minsta möjliga jobb" tog jag mig i kragen och gjorde klart den. Skulle jag ha låtit den ligga, hade den aldrig blivit klar.Det här handlar alltså om en modell som inte har alltför många år på nacken - och ändå är i stort sett allting fel. Man får nästan lyfta på hatten för konstruktören. Det är tamejtusan en bedrift att få så inihelskotta mycket om bakfoten.

Ett axplock av vad jag gjort: Förlängt bommarna, plattat till underkroppen rejält, justerat nosställets hjulbrunn (nästan dubbelt så bred som den borde!), flyttat vingarna en bra bit, fyllt på i cockpit, ristat fler panellinjer, justerat luftintagen hjälpligt (de är fortfarande tokfel, men inte riktigt så illa som det var från början), slipat om vingspetsarna som närmast påminde om de på J 28A och justerat noshjulet.


Lite hjälp hade jag av Reheats fotoets, men inte heller det funkade i alla lägen. Och ändå är det fortfarande massor av fel. Huven har tokig form, fenorna är för små, för att inte tala om huvudställens brunnar som nästan är i skala 1/72. Att jag satte dit tankarna (som märkligt nog är rätt OK) beror enbart på att jag ville dölja huvudställen så mycket som möjligt. Funkar faktiskt rätt bra.Närbilder är inget som den här modellen tål egentligen. Men här kommer i alla fall två. Nosstället går i alla fall att få lite hyggligt med lite jobb och Reheats luckor.Finns det då inget som är bra? Jag skulle säga...nej. Möjligen det faktum att det är en Vampire i 1/48, vilket det ju inte kryllar av - märkligt nog med tanke på hur många flygvapen som flugit typen.

"Klaga inte, det är ju självförvållat", hör jag er säga. Helt rätt! Och nu har jag ju faktiskt en stor J 28 i samlingen. Och på håll ser den ju faktiskt inte så illa ut. Huntern verkar trivas i dess sällskap. Men jag säger bara Airfix - gör ert jobb! Hur kan det komma sig att ni INTE gjort en stor Vampire?DekalerDekalerna är en blandning av Flying Colors och Specialtryck, plus en del eget pusslande med vita linjer och småtexter från lite olika håll.

OriginaletRöd N var en av många J 28 som flög på F 9 Säve i början av femtiotalet innan typen ersattes av J 29 Tunnan.
1 kommentar:

  1. Hittade just din blogg! Fina bilder och intressant läsning! Jag blir verkligen inspirerad! :)

    SvaraRadera