onsdag 29 mars 2017

Suchoj Su-9, Trumpeter 1/48 (2016)



Först och främst kanske jag ska förklara stavningen av denna maskin. De flesta brukar ju skriva "Sukhoi", vilket är korrekt - om man är engelsktalande. Men på svenska är transkriberingen av de kyrilliska bokstäverna en annan. Detta för att uttalet ska bli rätt. För på ryska heter konstruktionsbyrån inte "Súk-hoi", utan ett mjukt "Suchój".



Hursomhelst. Den här byggde jag i somras på några få veckor, Passformen var förträfflig och själva bygget gick hur smidigt som helst. Problemet var att den också var lite grovt tillyxad i detaljerna. Cockpit fick förbättras en hel del, bland annat med en stol från Pavla. Dessutom fick området framför och bakom själva sittbrunnen (alltså under huven) byggas från scratch, här var det helt tomt. Stolen var betydligt större än lådans, vilket innebar att brunnen fick breddas. Detta skede enklast genom att helt enkelt såga isär den och montera sidopanelerna på kroppshalvorna och sedan sätta dit ett nytt golv.



Efter primer fick kärran ett lager Tamiya Bare Metal Silver på kanna. Därefter målades allt med Vallejos nya aluminiumfärger, främst White Aluminium blandat med vitt, men även Dark Aluminium i olika grader av styrka. De små luckorna målades med pensel. Sedan var det bara att washa, lacka, smälla dit dekaler (lådans plus nya stjärnor från dekalarkivet och lite extra stenciler från samma arkiv), vädra, lacka och ställa in i vitrinen.



Lite närbilder där scratchbygget runt cockpit syns bättre:





De i verkligheten rätt verkningslösa AA-1 "Alkali"-missilerna fick följa med som små färgklickar.




På det stora hela ett okomplicerat och trevligt bygge av en relativt okänd förebild. Kul att Trumpeter tog upp den. Modellen belönades med ett silver på AIM i Göteborg 2016.




Trumpeter har även gjort efterföljaren Su-11 och tvåsitsaren Su-9U. Är lite sugen på båda, det här gav mersmak.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar