onsdag 17 juli 2019

Supermarine Spiteful FR. XIV, Trumpeter 1/48 (2019)


Supermarine Spiteful? Ja, trots att jag nog få säga mig vara hyfsat kunnig i flyghistoria, var det först för några år sedan som jag fick upp ögonen för denna märkliga maskin. Som synes är det nästan en Spitfire. Men bara nästan.

Efter Andra världskriget ville Supermarine inte riktigt släppa Spitfire. Trots att jetflygets intåg stod för dörren, fortsatte man utvecklingen av sin legendariska ikon. Man utgick från Mk. XIV, i mångas ögon den bästa Spitfiren, men försåg den med en ny vinge med brett placerade landningsställ á la Mustang.Vingen placerades något längre fram än på Spitfire och ytterligare några små justeringar gjordes. Dock hade man hamnat så långt från grundkonstruktionen, att man beslöt att ge den nya konstruktionen ett nytt namn; Spiteful. En version för marint bruk, Seafang, togs också fram.

Redan när prototypen flög, stod det klart för de flesta att det här var ett stickspår i flygets utveckling. Endast ett fåtal exemplar byggdes innan Supermarine övergav konstruktionen till förmån för jetflyg. Dessvärre ville man inte riktigt släppa Spiteful, så när dess efterträdare Supermarine Attacker ritades, återanvände man konstruktionen för vinge och landställ och gav den dessutom sporrhjul(!)Efter att ha byggt Attackern tidigare i våras, fick jag inspiration att slänga ihop Spitefulen på några dagar, rakt ur lådan. Något som inte var särskilt svårt, eftersom modellen har utmärkt passform och inte så många svåra detaljer. Cockpit är mattsvart, så inte ens om huven hade varit öppen hade man kunnat se särskilt mycket. Och med stängd huv duger definitivt lådans cockpit. På sätt och vis är det tur att inget syns, eftersom Trumpeter som så ofta slarvat med researchen och skapat en cockpit som till stor del är fri fantasi.Men snabbyggen är också kul som avkoppling. Och roligt att införliva denna märkliga maskin i samlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar