torsdag 4 oktober 2012

MiG-21SMT, Eduard 1/48 (2012)

 
 
En klassiker när man åkte till Stockholm var den MiG-21SMT som stod uppställd vid Ö&B:s varuhus i Arboga. Ibland tog jag t  o m en omväg bara för att få se denna tjusiga skapelse. Dessvärre försvann den under 2012 för att skrotas i samband med ett konstprojekt, uppenbart utan någon som helst koll på flyghistoria. Suck!
 

Redan innan hade jag införskaffat Eduards fantastisk modell som nu fick bli en hyllning till den gamle som kämpade väl under sina år i regn och rusk. Jag bestämde mig för att återskapa den som den såg ut i sin krafts dagar, innan väder, vind och klottrare tog över.
 
 

 
 Det här är weekendeditionen av modellen. Har alltid undrat om de verkligen menar att man ska kunna smälla ihop den på en helg? Nåja. Ett snabbygge blev det i alla fall, dock inte med avkall på kvaliteten, snarare var det så att jag ägnade i stort sett varje ledig stund (så långt familjelivet tillåter) åt byggande under de femton dagar bygget tog.
 
 
Men det är en helt fantastisk modell! Lite trixig passform ibland, men magisk detaljering. Hade en hel del egenfotade referensbilder och hela tiden kunde jag bara konstatera att allt fanns med. Och då fanns inte ens fotoetsarket med i den här utgåvan!
 
 

 
Avsaknaden av fotoets gjorde att sidopanelerna i cockpit fick utgöras av dekaler. Därför beslöt jag att köra med stängd huv. Även bälten fick tillverkas på egen hand.
  
 
Efter diverse experiment fick jag fram hyfsat korrekta färger. Det bruna är Tamiyam det gröna och grå Gunze. Men fråga mig inte vilka färger, här det blandade friskt och hela kärran fick målas om två gånger innan jag var nöjd. Därefter följde en del chippande, baserat på mina referensbilder.
 
Nossiffrorna målades dit, medan utlinjeringen fixades med dekaler.
 
 
Småtexter finns i massor. Jag dämpade dem något med en omgång med färgsprutan efteråt. Allt avslutades med lite vädring med torrpastell.
 
 
Ett jädrans snyggt flygplan är det, trots SMT-versionens feta rygg. Ett resultat av att man ville utöka bränslekapaciteten. Något man också lyckades med, men dessvärre inkräktade det ordentligt på flygegenskaperna. SMT är knappast den MiG-21 som går till historien som den mest lyckade.
 
 
Som sagt, detaljeringen är magisk!
 
 
Och det blir fler 21:or. Den här blev klar lagom till AIM i Göteborg 2012. Och vid samma evenemang inhandlades ännu en MiG-21, denna gång bis-versionen. Fast med fotoetsen denna gång. Ska bli en finsk så småningom. För det här är en modell jag gärna bygger igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar