måndag 2 september 2013

Saab J 35F2 Draken, Hasegawa 1/48 (2013)

Airfix Draken var ett av mina favoritobjekt som pojke. Många sådana här lådor lassades hem till pojkrummet och byggdes med varierande framgång. Kärran på boxarten var förstås en given favorit med sina Ö68-rutor.1990 fick jag ännu en relation till denna maskin. Jag gjorde värnplikten som målobservatör, dvs jag satt inne i ett berg och följde flyg på radarskärmar. Ibland fick vi erfarna obsar rycka in som strilobsar och hjälpa till vid luftstridsövningar. Vid ett tillfälle fick övningen avbrytas sedan ett av planen havererat efter att ha fått motorstopp över södra Halland, lyckligtvis utan personskador. Långt senare upptäckte jag att den störtade Draken var just F 10-01, individnummer 35581, alltså den klassiska "Airfixdraken".

När Hasegawa sedan kom med sin Drake i 1/48 var en av mina första tankar att bygga just 35581. Och nu är jag äntligen i hamn!Bygget var relativt okomplicerat. Cockpiten justerades något, eftersom huven skulle vara stängd, lade jag inte ner jättemycket krut på den. Jag använde en resinstol från Aires, men när jag torrpassade den, passade den inte! Fick karva ut lite i cockpit och passade då på att korrigera Hasegawas miss (och även Aires miss på deras resincockpit), nämligen att vänsterpanelen inte går ända fram till den bakjre väggen.


Stol och allt monterat i den grundmålade maskinen:

Allt målades med Gunzefärger. Jag utgick från Midnight Blue 55, som jag dock tycker är för svart, så den blandades upp med lite blått. Den olivgröna var Olive Drab 52 blandad med andra grönare nyanser, främst mörkgrön 309.


Min ambition var att avbilda förbilden så som den såg ut runt 1970. Dvs relativt nylevererad och inte särskilt väderbiten. Lite sliten fick den dock bli, det är svårt att låta bli...
Som synes stämmer märkningen inte med Roy Cross Airfixboxart. Men trots att den är riktigt vacker, har den sina brister. Dels att de dramatiskt ivägskjutna robotarna egentligen var blinda attrapper (Roy Cross hade inte riktigt koll på skillnaden mellan blinda gröna och skarpa vita robotar i Flygvapnet), dels att originalet inte hade fullt lika många rutor, inte heller något F 10-vapen på fenan.Rutorna hämtades från Tarangus Lansen-ark. Efter visst pusslande fick jag ihop det och på arket återstod då endast ett par rutor. Ibland har man tur! Resten är från RBD:s sifferark, Hasegawas ark, Maestros Fara-ark och dekalarkivet.


Ställ och hjulhus fick lite extra kablage och rodren placerades i hängande läge. I övrigt är det mesta rakt ur lådan.
Som sagt, kul att göra verklighet av en gammal dröm. Modellen tog hem segern i klass Flyg 1/48 på Modellexpo 08 Open 2014, samt ett silver i samma klass på C4 Open 2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar