söndag 1 mars 2009

Saab A 32A Lansen, Heller 1/72 (2007)Lansen i modell! Länge var det en dröm, men i slutet på 70-talet såg Heller till att svenskbyggarna kunde få samlingen av inhemskt jetflyg komplett (bortsett från Sk 60, som vi fick vänta på till 90-talet). Jag hörde till dem som längtade intensivt när det begav sig, men när den väl dök upp, hade jag övergivit svenska flygvapnet till förmån för det ryska.

Därför var detta faktiskt min allra första Lansen i 1/72. Jo, jag har faktiskt byggt en i 1/48 en gång, en Arne Andersson. Den ligger för övrigt isärplockad i väntan på ombyggnad. När det nu blir, det är inget man slänger ihop på en kafferast...Men åter till Hellers 32:a. Interiören byggdes ur lådan, men stolarna förbättrades med handtag, bälten och det typiska stora varningsmärket. Luftbromsarna plockades ihop av lite PC, ett drygt jobb som dock betyder mycket för slutresultatet.
Panellinjerna är egna, föredrar dem rätt tunna och grunda. Extratanken kommer från Broplan, huvudställets hjulhus är scratchbyggt, medan nosställets dito har fått lite extradetaljer. Ja, lite annat eget plock har det också blivit. Mest nöjd är jag nog med den lilla vindrutetorkaren.Trots deras fel och brister gillar jag Hellers byggsatser och den här var inget undantag. Parallellt byggde jag Hasegawas J35J och även om den egentligen är en betydligt bättre byggsats, måste jag säga att Lansenbygget faktiskt var roligare. Så gick det också på knappt två och en halv månad.Färger och vädring
Ovansida Gunze 309, undersida Gunze silver blandat med ljusgrå 338. Innan dess grundmålades allt i aluminium, varpå metallen skavdes fram i plåtskarvar och på vingarnas inre ovansidor. Preshadat och postshadat samt vädrat ganska rejält med torrpastell. Hade egentligen tänkt få den ännu mer skabbig och solblekt, men fegade ur på slutet. De sista Lansarna såg bedrövliga ut och är härliga byggobjekt för alla oss som gillar att vädra!

Dekaler
Kronor och siffror är hämtade från olika Flying Colors-ark. Divisionsmärket är plockat från webben och utskrivet på egen skrivare, medan varningsmärket på stolarna är egen produktion. ”Fara”-skylten och serienumret kommer från Airfix Draken. Serienumret stämmer faktiskt, men att få ihop det av fem olika, en millimeter höga nuffror var bland det pilligaste jag gett mig in på. Märkligt nog lyckades jag på första försöket.

Byggtid
September-december 2007Förebilden

Att det skulle bli en F6-maskin var givet på förhand. Modellen, en gåva av min styvfar, är nämligen inköpt i butiken på Karlsborgs fästning. F6-52 var en av de sista attacklansarna i aktiv tjänst innan F6 fick sina Viggen på 70-talet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar