söndag 1 mars 2009

Saab J 21A-1, Heller 1/72 (2008)Franska Heller hade under 60- och 70-talen en trevlig princip att satsa på förebilder som ingen annan gav ut. Detta till stor glädje för oss svenskbyggare. Vem skulle annars gett ut en Lansen? Eller, än mer udda, en J21! Jag byggde några när den var ny, så att ta sig an den igen var ett kärt återseende.Så till bygget: Mest krut lade jag på interiören. Hellers huv är ju både tunn och lätt att kapa. Den stora öppningen gör det tacksamt att släppa loss detaljeringslustan rejält i cockpit.

Instrumentpanelen är ett hopplock av urklippta instrumentdekaler. Pilligt var bara förnamnet!Stolen fick också sin beskärda del, bland annat bälten och komplettering av katapultstolsrören (eller vad man ska kalla det...).Panellinjerna slipades ner och ristades tunt vid luckor. På vingarna slipade jag nästan ner dem helt och lät dem sedan vara, vilket gav en helt OK effekt.

Även hjulhusen fick sin beskärda del. Filade faktiskt till "traktordäcken" också, tråkigt jobb men helt klart värt mödan.


Fixade även till strålkastarna i vingarna, det gör en hel del för helhetsintrycket. Ser lite väl grovhugget ut på bilden som dock är betydligt större än originalet. I verkligheten funkar det bättre.

Slutintrycket är positivt. Visst, 21:an har trettio år på nacken, men är ändå en smäcker sak med acceptabel passform och hyfsad detaljering. Långt ifrån moderna asiatiska modeller, men i mitt tycke betydligt roligare att bygga. Vive la France!

Färger och vädringOvansida: Gunze 309, undersida: Gunze 307. Vädringen fick bli rätt sparsam, lite avskavd fä rg och lite smuts på undersidan. J21:orna flög ju bara två-tre år innan de skrotades och kan knappast ha hunnit bli så väderbitna.

Dekaler
Dekalerna kommer från från Specialtryck och Flying Colors, småtexter har plockats ur dekalarkivet. Stort tack till Emil Lindberg och Åke Hall för hjälp med research, inte minst kring divisionsmärket.


Byggtid
September-december 2008
Förebilden
J 21A-1 röd D flög på F9 åren 1945-48 innan den kasserades i samband med att F9 ombeväpnades till J 28 Vampire.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar