måndag 24 mars 2014

Aleksejev A-90 Orljonok, Revell 1/144

Vad är nu detta? Jo, en skapelse som nog bara kunde sett dagens ljus i Sovjetunionen. Farkosten kallas "Ekranoplan" och var en serie lågflygande jättar som utvecklades vid Kaspiska Havet under kalla kriget. Vissa av dem var enorma, som den över 90 meter långa KM, i väst känd som "Kaspiska sjömonstret". A-90 var en utveckling av denna konstruktion och även den mest framgångsrika. Vilket inte säger så mycket eftersom de flesta övriga endast byggdes i ett exemplar. Maskinen flög endast några meter över vattenytan och kunde på så vis "rida" på den luftkudde som bildades mellan vattnet och ekranoplanet, se bild nedan. Efter kalla krigets slut lades fortsatte projektet några år innan det lades ner på grund av brist på pengar.


Revells modell (även utgiven av Zvezda) är inte särskilt komplicerad. Såvida man inte ger sig på att korrigera alla de små felaktigheter som finns, vill säga. Det gjorde inte jag, utan detta fick bli ett litet "avkopplingsbygge" och främst ett målningsprojekt.
 


Som sådant var det riktigt kul. Många möjligheter att gå loss med färgsprutan...


Jag valde att avbilda en av de sista flygande A-90, med rysk (alltså inte sovjetisk) märkning.


Den som vill fördjupa sig mer i ekranoplanens märkliga historia, rekommenderas detta klipp: http://www.youtube.com/watch?v=bbecl88NsEQ 

1 kommentar:

  1. ...och vill man se en av versionerna "live" så kan man besöka google earth här:
    https://www.google.com/maps/@42.881618,47.6574564,308m/data=!3m1!1e3?hl=en

    SvaraRadera