måndag 14 augusti 2017

Renault 4TL -84, Heller 1/24 (2017)


Någon gång händer det att jag bygger annat än flygplan, då främst standardbilar i allmänhet och franska sådana från 50-70-talet i synnerhet. En favorit är Renault 4, en riktig klassiker som jag faktiskt ägt ett exemplar av själv. Min första bil var en 4L från 1975. Så när Heller presenterade den i modell var den förstås ett givet köp!


Det var förstås lockande att bygga just min bil, men Hellers modell är något senare med andra fälgar, så det fick bli en -84 års modell istället. R4:an som kom i början av sextiotalet tillverkades faktiskt ända fram till 1994!


Modellen är ömsom (bordeaux)vin, ömsom (taskigt vichy)vatten. Formerna är spot on vad jag kan se och passformen för det mesta okej. Däremot är detaljeringen ibland lite grov, modellen känns ungefär som Hellers Citroën 2CV som kom på nittiotalet och hade jag inte vetat att denna var ny, hade jag trott att de kom samtidigt.


Att avbilda med öppen motorhuv är något jag inte riktigt vågar mig på ännu. Många slangar behöver dras, så jag nöjde mig med att smälla ihop motorn rakt ur lådan. Att ha en lös motorhuv är dessutom svårt då den inte passar riktigt.Som flygbyggare gillar jag det vädrade, så det fick gälla även här. En R4 känns mest rätt som lite smårostig och lätt smutsig. Dock ska sägas att trots rosten kunde de rulla i princip hur långt som helst, det här var en problemfri bil och det som gick sönder var lätt att laga.


Det som skiljer 84:an från äldre modeller är främst avsaknaden av all krom. Stötfångare och handtag var grå, backspeglarna svarta och grillen som på sjuttiotalet var svart, blev grå även den. Lamporna fick naturligtvis bli franskt gula!


Även Ebbro har gjort en R4, dock en äldre version. Den finns i bygghögen och ska bli inressant att jämföra. Men det här var på det stora hela ett trevligt bygge av en klassisk bil.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar