tisdag 10 juli 2018

Hasegawa Draken i 1/48: Snabbkurs

Jag har vid det här laget byggt ett tiotal av Hasegawas Draken i 1/48. Modellen är riktigt bra, men har några svårigheter som är ganska lätta att åtgärda. Så här kommer en snabbkurs i hur man tar sig förbi modellens få blindskär.

Ni som byggt den känner säkert igen de vanligaste problemen:

-Stjärtkonen passar inte riktigt.
-Bitarna vid kanonerna passar inte.
-Luftintagen passar dåligt
-Yttervingarna passar inte helt.
-Det lilla luftintaget på fenan saknas.
-Rodren är inte uppdelade.

1. Rodren
Rodren är det enklaste att fixa. Visst, det finns resinset för detta, men egentligen är de rätt onödiga. Med en vass skalpell går det utmärkt att få loss dem. Ännu lättare är det med de inre rodren, dessa är dock lite trixigare att limma dit, men inget allvarligt.

2. StjärtkonenStjärtkonen är ett av de mest uppenbara problemen. Men här finns en oerhört enkel lösning. Byggbeskrivningen vill att man först monterar ihop kroppshalvorna och därefter sätter dit konen. Då kommer det att bli en liten skarv som är svår att få snygg. Lösningen är helt enkelt att först montera stjärtkonen på den övre kroppshalvan och passa in den perfekt:


Om man sedan - som man bör göra - har skurit loss rodren, är det inga problem att sedan få till en jämn skarv även på undersidan när kroppshalvorna monteras ihop. De bortskurna rodren gör att kroppshalvan går att justera rätt. Observera att det inte är en helt jämn övergång mellan kropp och stjärtkon, den senare ska bukta ut något.

3. Kanonerna


Kanonerna: För att man ska kunna bygga alla olika versioner är kanonerna separata delar. Övre kroppshalvan innan de är monterade:
Dessvärre har delarna med kanonöppningarna (alternativt de alternativa delarna utan kanoner) fel form, de är något för smala. Detta kan åtgärdas med slipning och spackling, men betydligt enklare är att värma upp dem och forma om dem. Vårt hus är begåvat med ett synnerligen hett varmvatten som gick att använda. Först värma upp dem:

Sedan tryckte jag dem mot en skruvmejsel tills de fick rätt tjocklek. Sedan var det bara att limma dit dem. Inget slipande, inget spacklande, utan klockren passform:


4. Luftintagen


Luftintagen var ännu enklare att fixa till. Det räckte med att skära bort den lilla styrtappen på ovansidan:


Jag förstorade även själva öppningen något och vips, passade de nästan helt och hållet. Lite slipning på undersidan var allt som behövdes. 

Som synes har jag även öppnat bakdelen på delen (på modellen är det en vägg i bakkanten). Här kan man sakna längre kanaler, men det funkar ändå hyggligt, inte mycket syns när delen väl sitter på plats. 


5. Yttervingar och fena

Yttervingarna passar inte helt 100. Men det löstes enkelt genom att förstora öppningen:

Luftintaget på fenan är enkelt fixat. Det är bara att borra upp hålet och peta in fyra bitar tunn plasticard för att sedan skära bort dem när de torkat.Övrigt

I övrigt är modellen lättbyggd, inga större problem att få ihop. En detalj som Hasegawa missat är de ribbor som sitter under vindrutan. Men de är lätta att fixa till:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar