torsdag 30 december 2010

J 30 De Havilland Mosquito Mk. XIX, Tamiya 1/48 (2010)Jag sjunker allt djupare ner i 1/48-träsket... Här Tamiyas fantastiskt fina Mosquito som jag hittade i en leksaksaffär. Antagligen ett av de sista fynden man kan göra på sådana ställen.Trots hundratals modeller genom åren och åtminstone ett sextiotal som vuxen byggare var det här min första stora Tamiya. Märklig känsla, ovant när allt passar klockrent och detaljeringen är så bra att inget finns att tillägga!Svårt med färgåtergivningen på bilderna, den här från hobbyrummet ger en bättre bild av hur färgerna ser ut.
Cockpiten är en fröjd att montera. Tyvärr syns alltför lite genom huven. Jag kompletterade med de ramar som sitter innanför glaset, det gjorde mycket för helhetsintrycket. Huven kommer från Paragon eftersom originalhuven saknar "bubblan" på vänstersidan.

I övrigt är det mesta ur lådan. Passformen är en fröjd, bara att bygga på. Här behövdes nästan inget spackel alls!Detaljeringen är också klockren. Ett av få tillägg är "nätet" framför det lilla luftintaget på motorns undersida.
De fyrbladiga propellrarna (som satt på de svenska Mosquitos) och spinners kommer även de från Paragon.Målad med Gunze H335 och H73. När jag maskerade, lade jag tunn sytråd strax under maskeringstejpens ytterkant. Resultatet blev en känsla av att färgen är spraymålad, vilket stämmer bra med originalet. Det här var första gången jag provade tekniken och resultatet blev över förväntan!Dekalerna är en blandning av Flying Colors (kronmärken), lådans (småtexter, på tidiga J 30 satt de engelska texterna kvar) och egna. Röd I var för övrigt en av få som hade gul flottiljsiffra istället för svart.Röd I, 30009, var en av de först levererade J 30 som kom till F 1 i Västerås efter krigsslutet. Flygplanet hade tidigare tjänstgjort i Royal Air Force under kriget. Många J 30 havererade, men Röd I var en av de som gjorde tjänst i flygvapnet innan det kasserades några år in på femtiotalet. Radarutrustningen i J 30-planen monterades då ur och installerades i den nya J 33 Venom som ersatte som nattjaktsflygplan.På dörren sitter en fladdermus vid fullmåne, flottiljemblemet för 1.div F 1.

2 kommentarer:

 1. Hej Björn, Mycket fin J30 måste jag säga. Jag har en fråga, var har du fått divisionsmärket ifrån? Har tänkt bygga en J30 i 1/48 och vet inte riktigt hur jag ska få tag i just divisionsmärket.

  Mvh
  Pär

  SvaraRadera
 2. Hej Pär!

  Upptäckte din fråga först nu. Divisionsmärket har jag printat ut själv på dekalpapper. Original finns i Mikael Forslunds bok om J 30.

  SvaraRadera